8 hatékony módszer a stroke, fejfájás megelőzésére és a frissesség megőrzésére

Félelem a stroke-tól? Állandó fejfájás? Folytonos fáradtság? Mi tehetünk ellene?
Ha folyton fáradtnak érezzük magunkat, állandóan fáj a fejünk, akkor annak okai vannak. Vélhetőleg az agy nem kap elegendő vért. Ennek oka lehet a stressz, a magas vérnyomás, de akár vérrög is. A rossz vérkeringés korai jeleinek figyelmen kívül hagyása akár hipoxia kialakulásához is vezethet. Ebben az esetben az agysejtek elkezdenek elpusztulni mert nem kapják meg a működésükhöz fontos elemeket.

Mutatnánk nektek pár módszert ezen dolgok megelőzésére.

Maradjunk aktívakHa nagy intenzitású gyakorlatokat végzünk, akkor az izmainknak több tápanyagra lesz szüksége. Ezáltal a vér is újraelosztásra kerül. Ez az agyi véráramlás csökkenéséhez vezethet. Az egyszerű és mérsékelt gyakorlatok pont ellentétes hatást váltanak ki. Segítenek az agyi keringés javulásában.
Általánosságban elmondható, hogy minden aerobic tevékenység pozitív hatással van az agyi véráramlásra. Úszás, kerékpározás, táncolás vagy jóga. Bármit is választunk, az biztosan hasznos lesz. Persze ez már közhely, hogy a mozgás egészséges. Ezzel reméljük mindenki tisztában van. Ha nincs időnk sportolni, akkor tartsunk rövid és gyors sétákat a nap folyamán. De használhatjuk a lépcsőt is a lift helyett. Nem fogunk belehalni. :)

Nyújtsuk az izmainkatA nyújtás nemcsak javítja a test keringését azáltal, hogy megakadályozza az izületek és az izmok merevségét, hanem segít az agynak oxigént és egyéb lényeges elemeket is kapni. Az agyi vérkeringés javításához a legjobbak az úgynevezett "inversion" pózok. Ezek azok, amikor a fejünk a szívünk vonala alatt van. A képen látható mód talán az egyik legjobb a cél elérésének érdekében. Természetesen óvatosan. Vigyázzunk a hátfájással.

MeditálásBizonyos tanulmányok szerint a meditációval számos agyi előnyre tehetünk szert. Többek között segít felgyorsítani a működését. Például, ha napi 12 percig gyakoroljuk a Kirtan Kriya-nak nevezett énekes meditációt, akkor valószínűleg észre fogjuk venni, hogy javul az emlékezetünk és stabilabb a hangulatunk. 

Ne féljünk a hideg víztőlA hidegre a szervezet olyan módon reagál, ami serkenti az agyi vérkeringést. Ha hideg vízbe merítjük a végtagjainkat, akkor azzal javíthatunk a szívünk ritmusán. A hideg zuhany is tökéletes. Persze először kellemetlen, de hozzá lehet szokni. A későbbi hatások miatt mindenképpen megéri. Elég azzal kezdeni, hogy a zuhanyzást úgy fejezzük be, hogy 30 másodpercig hideg vizet engedünk magunkra. A hideg expozíció serketin a vagus ideget is, amely a test egyik leghosszabb idege. Ez kapcsolja össze az agytörzset a szívvel, a tüdővel és az emésztőrendszerrel. Szabályozza a szívfrekvenciát, vérnyomást és vércukorszintet. Egy próbát mindenképp megér... Nem?!

NapozzunkA fény és a nap javítja az agy működését, növeli a nitrogén-monoxid természetes termelését, amely megnöveli az tágítja és csökkenti a vérnyomást. A D-vitamin elengedhetetlen az agy egészéses működéséhez, a jó memóriához és vérkeringéshez. Tavasszal irány a napra! Legalább napi 10 percet kell napfényben tölteni. Segít a depresszió leküzdésében is. 

Javítsunk a diétánA csokoládét szeretjük ugye? Együnk több sötét csokoládét, mert az olyan kakaóbabot tartalmaz, amelyek flavonoidokban gazdag. Legalább 70% kakaótartalmú csokoládé a legmegfelelőbb. Étkezés után 2-3 órával érdemes enni egy keveset. Ez javítja a kognitív teljesítményt.
Diófélék, magvak, áfonya is pozitív hatással vannak, mivel magas tápértékük van és tartalmaznak E-vitamint.
Az avokádó segít a koleszterin szintjének szabályozásában. 
A cékla lé gazdag nitrátokban, amelyek növelik a vér áramlását az agyba.

Rágózzunk!Kiderült, hogy a rágógumik 25%-40%-kal növelhetik az agyi véráramlást. A rágási mozgás stimulálja az idegeket és olyan agyi területeket, amelyek az ébredéshez kapcsolódnak. A folyamatosá rágás aktiválja a hippocampust, az agynak azon részét, amely befolyásolja az emlékezést és a tanulási készséget. Nyugtat és segít koncentrálni.

Étrend-kiegészítőkOmega 3 zsírsavakból nem jut elég a szervezetünkbe a normál étkezéssel. Segít az agy gyulladásának megelőzésében és javítja a memóriát.
Ginko biloba: Flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak. Mindkettő fontos az agyi keringés javításának érdekében.

Ossza meg velünk a tapasztalatait, ha ismer más módot az agyi vérkeringés javítására!

Mi a véleményed? Írd meg!

Mit szólnál extra kedvezményekhez?
AkcióSzállás - hotelkupon, wellnesskupon
Kövesd Facebook oldalunkat:
Iratkozz fel hírlevelünkre:
0 kedvenc