Ahogyan egy szaunamester látja

Szabó Zoltánt, országos szaunamester bajnokot kérdeztük az egészséges és élménydús szaunázásról.

Zoltán a Sauna Session Professional alapítója, amely lényegében egy végzett szaunamesterekből álló csapat, akik egy közösen megállapított sztenderd alapján, minőségbiztosításhoz kötött színvonalon végzik a szaunaprogramokat a velük szerződött fürdőkben, szállodákban. A csapat mesterei elsősorban Hévízen és környékén tartanak szaunaprogramokat, de országos rendezvények, versenyek, találkozók állandó résztvevői is.

- Pár szóban bemutatnád a Sauna Session Professionalt?
- A Sauna Session Professional (rövidítve SSP) név arra utal, hogy profin kivitelezett szaunaprogramokat végzünk. Kezdetben két szállodában végeztem ezt a tevékenységet, de a versenyek kapcsán egyre nagyobb teret kezdett nyerni a szaunázás helyes és egészséges használata országos szinten, így megnőtt az igény a minőségi munkára. Én nem csináltam mást, mint összehoztam a kínálatot az egyre bővülő kereslettel. Akkor már több szaunamesterrel dolgoztam együtt, akiket így mozgósítani tudtam és jelenleg hat szállodában végezzük mi a programok tervezését és kivitelezését.

- Mit jelent az, hogy szaunamester?
- A szaunamester meghatározott programokat vezet le. Ő lesz az, aki azt az időt, amit a vendégek pihenéssel és a kikapcsolódással töltenek, ő végigdolgozza. A Mester a szaunaprogram ideje alatt törölközőjével kevergeti, terelgeti a levegőt, vizet önt az izzó kövekre és egyenletesen szétoszlatja a keletkező párát az erőteljesebb, intenzívebb izzadásunk érdekében. A szaunamester szolgáltatást nyújt, ő az irányítója, levezetője az adott programnak. Nagyon nagy szerepe van a vendégek hangulatának befolyásolásában, illetve a szaunahasználati szokásaik kialakításában. A szaunamester a helyes szaunázás nagykövete. Azáltal, hogy tisztában van a szabályokkal és erről felvilágosítja a vendégeket, hozzájárul a helyes szaunakultúra kialakításához. A szaunamester a szaunán kívül is dolgozik: a vendégek nyugodtan fordulhatnak hozzá kérdéseikkel, ő segítségükre lesz a pihenés alatt. Az ő munkája alatt nagyon sok mindent megtudhat a vendég a szaunázásról és az izzadás hatásairól. A szaunamester semmiképpen nem kellék, aki legyez, hanem a legaktívabb résztvevő a szaunában, akit a vendégek figyelmükkel tisztelnek meg a program folyamán. A szaunamester olyan élményekkel tölti fel a vendégeket, amit még nagyon sokszor át akarnak élni. Talán sokan egy ilyen program által lettek a szauna szerelmesei. Ma már egyre több fürdőben találkozhatunk velük, élvezetesebbé téve a wellness hétvégék alatti pihenést vagy egy jó hangulatú szauna-est alatti szórakozást.

- Hogyan lesz valaki szaunamester?
- Több út is vezethet a szaunamesterré válás felé. Lehet, hogy valaki csak hobbi szinten űzi, utánaolvas a neten, mesterektől les el mozdulatokat, de az országban jelenleg a legmagasabb szintű képzést a Magyar Wellness és Szauna Klub biztosítja. Ennek keretein belül a hallgatók nem csak a szaunázás szabályainak ismeretével és betartásával vagy betartatásával ismerkednek meg, hanem megtanulják használni a szaunakellékeket, a zászló és törölköző forgatási technikákat, az illóolajok keverését, használatát, élettant, szaunatörténelmet és mindemellett rengeteg gyakorlati fogást is tanulnak, ami alatt megtanulják saját testük működését és használatát a szaunában.

- Mióta csinálsz szaunaprogramokat?
- Lassan 7 éve, de csak 2 éve jutottam el arra szintre, hogy ebből meg tudjak élni. Nem magamtól választottam ezt a pályát. A főiskola után egy gyógy,- és wellness szállodában dolgoztam masszőrként, ahol beírattak egy szaunamester tanfolyamra, mert a kolléga, aki ment volna, időközben felmondott, így én kerültem a helyére. A sors furcsa fintora, hogy nem igazán szerettem a meleget, szaunában pedig talán addig csupán egyszer voltam, akkor is nagyjából 2 percet. A meleghez való viszonyom azóta sem változott. Nem szeretem, de bírom.

- Mire, mikre vagy leginkább büszke?
- A legbüszkébb a csapatomra vagyok, akikkel együtt dolgozom. Csupa olyan ember, akik szeretik, amit csinálnak és profik benne. Mindig lehet rájuk számítani és időt és fáradságot nem kímélve vagyunk képesek együtt dolgozni.

- Milyen hatásai vannak a szaunázásnak?
- Rengeteg pozitív élettani hatása van annak, ha valaki rendszeresen szaunázik, ugyanakkor túlzásba sem szabad vinni. Az elsődleges pozitív hatás a méregtelenítés. A víz, amit kiizzadunk, a vérből távozik. Elpárologtatjuk, ami elvonja a hőt és ezzel hűtjük magunk. Ezt a vizet a szövetrendszerből pótoljuk, amivel viszont kiválasztódnak a testből a méreganyagok, a tejsav és kis mértékben vitaminok, ásványi anyagok, amiket mindenképp pótolni kell. Emellett a többszöri szaunázás lazítja az izmokat, segít a sportolás utáni regenerálódásban és jó hatással van a lélekre is.
 
- Mi a különbség a sima szaunázás és a szaunamester által tartott programok között?
- A szaunaprogramok sokkal interaktívabbak. Egyfelől a szaunamester mint egyfajta mediator működik a szaunában. Beszélgetést kezdeményez, informál, esetleg humorizál, tehát szórakoztat. Ezt fokozhatja zeneszolgáltatással, jelmezes, tematizált programokkal, szóval a lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg az egészséges szórakozás. Továbbá, mivel a szaunamester szabályozza páratartalmat és illatokat is használ, sokkal intenzívebben formában, ugyanakkor irányított körülmények között élvezhetjük a szaunázást.

- Milyen gyakran érdemes szaunázni?
- Általában a heti 2-3 napot és ezeken a napokon a 3-4 alkalmat szoktuk javasolni. Ez persze mindig egyénfüggő. A test úgyis jelezni fog, ha elég. A lényeg, hogy a szaunázási blokkok közt figyeljünk arra, hogy fogyasszunk folyadékot, szaunázás után hűtsük le magunkat és ne felejtsünk el legalább annyi ideig pihenni, amennyi ideig a szaunában voltunk.

- Gyermekek használhatják a szaunát?
- Gyakran előjön ez a kérdés, mivel sok helyen ki van írva, hogy 14 év alatti gyermekek nem használhatják. Ez főleg azért van, mert a szaunaterekben a vendégek gyakran fürdőruha nélkül tartózkodnak, továbbá a sok esetben a gyermekek hangosabbak, a jégkutat "háborúzásra", a merülőmedencét bátorságpróbára használják, tehát nem a rendeltetésüknek megfelelően. Ezért aztán javasolni szoktuk, hogy nyugodtan használhatják, de szülői felügyelet mellett és lehetőleg az alsó padsorban, mivel padsoronként kb. 15-18 fokot változik a hőmérséklet. Minél magasabban ülünk, annál melegebb van.

- Mi a helyzet a fürdőruhával?
- Az egészséges szaunázás megvalósításának egyik fő kritériuma a fürdőruhamentesség. Ez semmi esetre sem azt jelenti, hogy meztelenségre kényszerítjük a vendégeket, csupán azt, hogy abban a fürdőruhában, amivel a medencében úszott, ne üljön be a szaunába. Egyfelől mert elkezd párologni belőle a víz, vele együtt a klórszármazékok és azt a bent ülők belélegzik, másfelől pedig, mivel műszálas, nem engedi oly mértékben szellőzni a testet, ami a maghőmérsékletünk gyorsabb emelkedéséhez vezethet. Alatta bőrkiütés, irritáció jelentkezhet. Tehát szaunázni csak lepedőben, törölközőben vagy szaunaruhában javasolt, mégpedig úgy, hogy ahová ülünk, minden, a paddal érintkező testfelületünk alatt legyen törülköző.

- Mikre figyeljünk szaunázás közben?
- Nagyon fontos, hogy szaunázás előtt 1-2 órával már ne legyen főétkezés, mivel ilyenkor a vér gyomor köré tolul, segítve az emésztést és a tápanyagok elszállítását. Ha a szervezetnek ezzel a feladattal is meg kell küzdenie, akkor valószínű, hogy nem jut elég vér a bőrfelszín közeli erekbe, amiknek a szaunázás alatt 10x-esére nő a vérellátottsága, vagy épp az agyba, aminek folyománya egy kellemetlen közérzettel járó, szédüléses állapot. Az ivással is óvatosan kell bánni, mert ha valaki szaunázás előtt közvetlenül sokat iszik, akkor a testünk nem a szövetrendszerből pótolja a kiizzadt vizet, hanem azonnal ezt a vizet küldi a vérbe, amivel kvázi megszakítjuk a méregtelenítési folyamatot. Figyelni kell arra, hogy szaunázás után mindig zuhanyozzunk. Ennek egyfelől higiéniai okai vannak, továbbá fokozatosan hűti le a testünket. Zuhanyozás után lehet a merülő medencébe, vagy az udvarra menni, lehűlni. 
 
- Mik a terveid a jövőre nézve?
- Szeretném ezt a tevékenységet országos szintre emelni és több hotelben és fürdőben szeretném meghonosítani azt a rendszert, amit jelenleg képviselünk. Továbbá, jövőbeni álmom egy olyan családi ház, ahol létrehozhatok egy helyet, melyben szauna és masszázsrituálékat végezhetek. Ez már távolabb áll a Show szaunázástól, amit jelenleg végzek. Egy olyan környezet, egy olyan világ kialakítását tűztem ki célul, ahol a középpontban a pihenés a természet és a csend áll. Masszázsokkal, különböző fák ágaiból készült virgácsokkal való kezelés és minden, amit a teljes testi és lelki ellazuláshoz szükséges.

- Hol vagytok megtalálhatóak?
- Jelenleg Hévízen a Danubius szállodákban, a NaturMed Hotel Carbonában, a Zena Beauty+Med Centerben, az alsópáhoki Kolping Hotel Spa&Family-ben és Vonyarcvashegyen, a Zenit Hotel Balatonban.

Zoltán befejezésül elmondta, hogy a szaunamesterek közel 10 éve dolgoznak Magyarországon, tehát egy meglehetősen fiatal szakmáról van szó, ami folyamatosan fejlődik. De akármerre is tart ez az irány, elsődleges céljuk mindig az lesz, hogy minél több vendéget tanítsanak meg arra, hogy hogyan kell egészségesen szaunázni és hogyan tehetik az életüket még teljesebbé azzal a csodálatos, tűzforró világgal, amit szaunának hívnak.
 

Mi a véleményed? Írd meg!

Mit szólnál extra kedvezményekhez?
AkcióSzállás - hotelkupon, wellnesskupon
Kövesd Facebook oldalunkat:
Iratkozz fel hírlevelünkre:
0 kedvenc